Natisni

Dosežki dijakov 2018 - 2019

Pozabljeno Celje – fotografska razstava - Ana Šuster 1. AT

21.9. 2018 Je bila otvoritev fotografske razstave z naslovom Pozabljeno Celje. Nagradni foto natečaj je organiziralo društvo za sodobno umetnost Baza Celje, v sodelovanju z Odprtim Celjem. Sodelujoči smo morali poslati osem fotografij na izbrano temo. Selektor razstave je bil Joco Žnidaršič, mojster fotografije FZS in mednarodni mojster EFIAP. Med prispelimi deli vsakega avtorja je izbral največ štiri dela, ki so se uvrstila na razstavo. Moj cilj je bil, da se izbere vsaj eno delo izmed osmih in se razstavi. Ogromno mi je pomenilo že to, da tako velika legenda fotografije izbere moje delo. Moj trud je bil poplačan. Štiri moje fotografije so bile izbrane za razstavo. Na dan otvoritve pa me je čakalo še prijetno presenečenje, saj je moja fotografija z naslovom Razsvetlitev, dosegla tretje mesto. Sodelovalo je 14 priznanih in uveljavljenih fotografov, razstavljenih pa je bilo 88 fotografij. Res je bilo presenečenje, saj kaj takega resnično nisem pričakovala. Za nagrado sem prejela tri knjige v katerih so fotografije našega Josipa Pelikana. Nagrade sem se razveselila. 

Vse fotografije so razstavljene v prostorih Atrija, prvih deset pa na velikih panojih na Krekovem trgu. 

Razstava je na ogled do 20.10. 

   Dosežki dijakov 2017 - 2018

Bučna semena in bučno olje - tekmovanje Konzorcija biotehniških šol 

12. aprila 2018 je na IC Piramida Maribor potekalo 4. tekmovanje v znanju in spretnostih za dijake in študente Konzorcija biotehniških šol Slovenije z naslovom Bučna semena in bučno olje. Dijakinje, dijaki in študentka so bili na tekmovanju zelo uspešni, in sicer:

V kategoriji »VIZUALNE UMETNOSTI«

1. mesto in zlato priznanje Nataša BUKOVIČ, študentka 2. letnika SVKT, mentorica mag. Petra Pižmoht,

2. mesto in srebrno priznanje Tina MAURIČ, dijakinja 2. letnika cvetličar, mentorica Ana Sotošek.

V kategoriji »FOTOGRAFIJA«:

2. mesto in zlato priznanje Jona JAKOB, dijakinja 2. letnika aranžerski tehnik, mentorica Veronika Cvetko,

3. mesto Matej Verbuč in srebrno priznanje, dijak 4. letnika aranžerski tehnik, mentorica Veronika Cvetko.

V kategoriji »ZNANJE«:

Srebrno priznanjei Angelika Vasle, dijakinji 3. letnika hortikulturni tehnik, mentorica Katja Funtek.

Srebrno priznanje: Urša Črep, dijakinji 3. letnika hortikulturni tehnik, mentorica Katja Funtek.

V kategoriji »PRISPEVEK«:

Srebrno priznanje je osvojila Petra Pograjc in ostali dijaki 3. letnika hortikulturni tehnik, mentorica Sergeja Jekl.

Vsem dijakinjam, dijaku in študentki iskreno čestitamo za dosežene rezultate. Iskreno pa čestitamo tudi njihovim mentorjem in se jim zahvaljujemo za njihov prispevek k doseženim rezultatom. Vsem želimo uspešno delo tudi v prihodnje.

Direktorica, ravnateljica VSŠ in kolektiv ŠHVU CeljeRaziskovalne naloge 2018

Projekt Mladi za Celje

Mladinsko raziskovalno delo v Celju je projekt z najdaljšo, štiridesetletno tradicijo načrtnega dela z mladimi na področju znanosti in razvoja v Sloveniji.Raziskovalne naloge so postale izrazito multidisciplinarne, raziskave pa obravnavajo že širše celjsko območje in so presegle vezanost na mesto.

Naša šola se je predstavila z raziskovalno nalogo z naslovom Vpliv klimatskih dejavnikov na različne načine cepljenja paradižnika Lycopersicon lycopersicum (L.), ki sta jo pripravila dijaka Angelika Vasle in Borut Pustatičnik (3. hortikulturni tehnik), pod mentorstvom profesorice Romane Špes.

Naloga je bila uvrščena v 1. skupino in ocenjena z 98 %, kar je odličen dosežek.

Ponosni smo na dijakinjo, dijaka ter njuno mentorico in jim iskreno čestitamo.


 

Uspehi dijakov in študentov šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje na sejmu flora 2018

Sejemsko dogajanje v Celju letos združuje 5 sejmov, toda za nas je najpomembnejši sejem Flora, kjer so se v petek, 16.3.2018, v spretnostih in veščinah pomerili med seboj dijaki in študentje s področja hortikulture in aranžerstva. Konkurenca je bila na vseh tekmovalnih področjih na zelo visokem nivoju, zato smo še toliko bolj veseli uspehov naših dijakov in študentov.

Tako vrtnarji kot cvetličarji so tekmovali na temo Velike noči. Vrtnarji so v tekmovalni predstavitvi pripravili terasno zasaditev v velikosti 2 m x 3 m. Med sedmimi ekipami sta Borut Pustatičnik in Angelika Vasle, oba dijaka 3. HT, dosegla odlično 2. mesto. Njuna mentorica je bila ga. Romana Špes.

15 ekip cvetličarjev je tekmovalo v 2 kategorijah: izdelavi šopka in fantazijski kreaciji. Pri obeh kreacijah so lahko tekmovalci uporabili predhodno pripravljene konstrukcije. V skupni razvrstitvi mladih cvetličarjev je Tanja Podkrižnik iz 2.HT, osvojila 2. mesto in Anja Knez iz 4. dHT, 3. mesto. Obema dijakinjama je bila mentorica ga. Ana Sotošek. V posamezni kategoriji, izdelavi šopka, je Tilen Lipnik , dijak 3. HT, osvojil 1. mesto. Njegova mentorica je bila ga. Mojca Sodin. V isti kategoriji je osvojila Tanja Podkrižnik še 3. mesto. V kategoriji fantazijska kreacija smo dosegali mesta okrog zlate sredine.

Našo šolo je med tekmovalci cvetličarjev zastopala še Nina Kolar iz 4. dHT z mentorico ga. Anjo Sotošek, ki je v skupni uvrstitvi zasedla 6. mesto. Med vrtnarji pa sta sodelovali še 2 ekipi: Magdalena Lazar, študentka 2. letnika hortikulture s Tjašo Razgoršek iz 3. HT pod vodstvom ga. Mojce Sodin in Gašper Kunst ter Sara Pečnik, dijaka 2. HT z mentorjem g. Sergejem Kosom.

Na tekmovanju iz aranžerstva, ki je letos potekalo na temo Čevlji za šport in prosti čas trgovine Mass, sta 3. mesto osvojili Žana Korenjak in Tinkara Stropnik iz 3. AT, pod mentorstvom Petre Pižmoht.


Za vse tekmovalce je tekmovanje zelo velika preizkušnja in vsem iskreno čestitamo!

Romana ŠpesTekmovanje mladih zgodovinarjev  

V sredo, 31. januarja 2018 je na šoli potekalo tekmovanje mladih zgodovinarjev. Tema letošnjega tekmovanja je »Slovenski naselitveni prostor od 10. do 15. stoletja«. Tekmovanja se je udeležilo 11 dijakov. Bronasto priznanje sta prejeli Jasmina Požeg iz 3. AT in Tanja Podkrižnik iz 2. HT.

Državno tekmovanje bo potekalo 7. 4. 2018 na Ptuju. Udeležile se ga bodo 3 najboljše dijakinje naše šole: Jasmina Požeg, Tanja Podkrižnik in Tamara Romih-Bovhan.

Vsem tekmovalcem za dosežene rezultate iskreno čestitamo, ekipi mladih zgodovinarjev pa želimo veliko sreče ter uspeha na Ptuju.

                                                      Lidija Oblak


Valentinovo tekmovanje

Na šoli je bilo v torek, 6.2.2018 zelo živahno. Cvetličarska učilnica, hodnik in rastlinjak so napolnili tekmovalci in njihovi pomočniki, ki so se udeležili valentinovega tekmovanja za naj cvetličarja/ko in naj vrtnarja /vrtnarko. Tradicionalno Valentinovo tekmovanje poteka vsako leto v prvi polovici februarja, osrednja tema letošnjega tekmovanja je bila Prebujanje narave. Prvi trije uvrščeni iz vsakega področja bodo zastopali Šolo na državnem tekmovanju cvetličarjev in vrtnarjev na sejmu Flora 2018.

Za naj cvetličarja se je prijavilo 5 ekip, ki so tekmovali v izdelavi fantazijske namizne dekoracije in spomladanskega venčka.

Laskavi naslov naj cvetličarja na šoli je osvojil Tilen Lipnik s pomočnikom Timotejem Burlakom; oba obiskujeta 3. letnik programa hortikulturni tehnik.

2. mesto je pripadlo dijakinji 2. letnika hortikulturni tehnik, Tanji Podkrižnik, 3. mesto pa je osvojila Anja Knez s pomočnico Rebeko Robnik; obe dijakinji 4. letnika, poklicno tehniškega izobraževanja.

Iz področja vrtnarstva se je pomerilo 7 ekip, ki so izdelovali Vrtnarski nasad. Poleg dijakov so se v tej kategoriji pomerili tudi študentje Višje strokovne šole. Vse ekipe so bile zelo izenačene. Zmagovalna ekipa v sestavi Gašperja Kunsta in Sare Pečnik sta predstavila terasno zasaditev. Oba dijaka obiskujeta 2. letnik programa hortikulturni tehnik. Z istim številom točk pa si drugo in tretje mesto delita študentka 2. letnika programa inženir hortikulture, Magdalena Lazar in dijaka 3. letnika hortikulturni tehnik, Borut Pustatičnik in Angelika Vasle.

Delo ocenjevalca v obeh kategorijah je na tekmovanju prevzel g. Simon Ogrizek, sicer tudi mednarodni floristični sodnik, ki je ocenil, da so bili vsi izdelki kvalitetni.

Vsem udeležencem tekmovanja iskreno čestitamo za sodelovanje in za izvirne ideje. Upamo tudi, da ste pridobili še več izkušenj, ki vam bodo pomagale na vaši profesionalni poti.


Organizatorici tekmovanja: Romana Špes in Veronika Cvetko


 


Tekmovanje SLOSKILLS za slikopleskarje 

V četrtek, 1. in petek, 2. februarja 2018 je na ŠC Kranj, Srednji ekonomski, storitveni in gradbeni šoli potekalo 2. državno tekmovanje SLOSKILLS za slikopleskarje. Udeležili sta ga tudi naši dijakinji Neža Vetrih (4. AT) in Žana Korenjak (3. AT), pod mentorstvom Petre Pižmoht.

V petih tekmovalnih nalogah sta dosegli Neža Vetrih 2. mesto in Žana Korenjak 3. mesto.

Za dosežen uspeh iskreno čestitamo!


Tekmovanje na Informativi 2018 - SLOVENIA SKILLS 2018  

V okviru sejma Informativa so na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekala tekmovanja v poklicnih spretnostih - World skills Slovenia - Slovenia skills 2018, ki je državno izbirno tekmovanje. Na njem so sodelovali tudi predstavniki naše šole v kategoriji cvetličarstvo (študentka Brigita Klinar, dijaka Nina Kolar in Tilen Lipnik) in aranžerstvo (študentka Nataša Bukovič). Zmagovalci v posameznih kategorij bodo odpotovali na evropsko prvenstvo  Euroskills 2018 v Budimpešto. 

V obeh kategorijah tekmovanja ima ŠHVU Celje zmagovalki in sicer na področju aranžerstva - Visual merchandising je  študentka ŠHVU Celje VSŠ Snovalec vizualnih komunikacij in trženja Nataša Bukovič z mentorico Petro Pižmoht, na področju cvetličarstva pa študentka ŠHVU Celje VSŠ Hortikultura Brigita Klinar z mentorico Ano Sotošek. 

Dijakinja četrtega letnika hortikulturni tehnik Nina Kolar je na tekmovanju osvojila tretje mesto, z mentorico Ano Sotošek. Tretje uvrščeni v izdelavi šopkov je bil dijak tretjega letnika hortikulturni tehnik Tilen Lipnik, z mentorico Mojco Sodin.
Geografsko tekmovanje 

Območno geografsko tekmovanje

V sredo, 7. marca 2018 je na Gimnaziji Novo mesto potekalo območno geografsko tekmovanje. Letošnja tema je »Trajnostni turizem za razvoj«. Udeležila sta se ga Jasmina Požeg iz 3. AT in Miha Drolc iz 4. dHT, tekmovalca, ki sta na šolskem tekmovanju dosegla največ točk.

27 dijakov je tekmovalo za skupino B. Skupino B sestavljajo šole, ki imajo v programu manj kot 140 ur geografije. Po uvodnem skupnem delu je sledil prvi, pisni del tekmovanja. Na pisnem delu tekmovanja so tekmovalci pokazali svoje znanje v poznavanju trajnostnega turizma. Drugi del tekmovanja je potekal v okolici šole, kjer so mladi geografi uporabili svoje znanje in veščine terenskega dela.

Jasmina in Miha sta se odlično odrezala. Jasmina je prejela srebrno priznanje in se bo 16.4.2018 potegovala za zlato priznanje na državnem geografskem tekmovanju v Rušah. Gostiteljica tekmovanja bo OŠ Janka Glazerja Ruše.

Šolsko geografsko tekmovanje

V torek, 16. januarja 2018 je na šoli potekalo šolsko geografsko tekmovanje na temo »Trajnostni turizem za razvoj«. Dijaki so se na tekmovanje pripravljali po predpisani literaturi, svoje znanje in spretnosti pa so dokazali ob reševanju nalog. Tekmovanja se je pod mentorstvom Lidije Oblak udeležilo 18 dijakov. Bronasto priznanje so prejeli Urška Drofenik in Nastja Šmid iz 1. AT, Jasmina Požeg in Vita Glinšek iz 3. AT, Borut Pustatičnik iz 3. HT ter Miha Drolc in Mišel Senčič iz 4. dHT.

 

Največ točk sta zbrala Jasmina Požeg in Miha Drolc, ki se bosta 7. marca 2018 udeležila območnega tekmovanja v Novem mestu.

Vsem tekmovalcem za dosežene rezultate iskreno čestitamo, Jasmini in Mihu pa želimo veliko sreče ter uspeha v Novem mestu.

 

                                                      Lidija OblakNatisni

Dosežki dijakov 2016 - 2017

Tekmovanja na literarnih natečajih

Dijakinji 1. AT, Lea Kušar in Jona Jakop, ter dijakinja 1. HT, Sara Pečnik so sodelovale na literarnem natečaju z naslovom Moja domovina – Gozdovi – les, naravno bogastvo in prihodnost moje domovine, ki ga je v šolskem letu 2016/17 razpisalo Društvo Naša zemlja. Dijakinje so skupaj z mentorico Sergejo Jekl prejele priznanja na svečani podelitvi, ki je bila 6. 6. 2017 na OŠ Šalek Velenje.

Dijak 4. AT, Nik Markišić Monfreda pa je sodeloval na natečaju za dijaški esej za Gosarjevo nagrado 2017 z naslovom Mladi in družbena omrežja, ki jo razpisuje Fakulteta za uporabne družbene študije Nova Gorica, in prejel 2. nagrado.

Cankarjevo tekmovanje

Cankarjevega tekmovanja so se letos udeležile 4 dijakinje, in sicer Evita Kočnik, 1. AT, Sara Bohorč in Tanja Podkrižnik, 1. HT ter Angelika Vasle, 2. HT.

Dijakinje so za šolsko tekmovanje prebrale komediji Toneta Partljiča, Ščuke pa ni in Ščuke pa ne. Največ točk sta dosegli Angelika Vasle, ki je tako osvojila bronasto priznanje, in Tanja Podkrižnik, ki se je z največjim številom doseženih točk uvrstila na območno tekmovanje, kjer je morala pokazati poznavanje, razumevanje in doživljanje komedije Beneški trgovec Willama Shakespeara.

Tanja je zbrala dovolj visoko število točk in prejela srebrno Cankarjevo priznanje.

Tekmovanje v znanju matematike

Letos je potekalo tekmovanje v znanju matematike na dveh stopnjah. Šolski in odbirni del je potekal na šoli, državno tekmovanje pa je bilo na Šolskem centru (Šoli za storitvene dejavnosti) v Velenju.

Šolsko tekmovanje je potekalo 16. marca 2017. Tekmovanja se je udeležilo 10 dijakov, ki so tekmovali v kategoriji B (srednje tehniške in strokovne šole). Dijakinje Tanja Podkrižnik (1. HT) Petra Pograjc (2. HT), Sara Irman Kolar (4. AT) so osvojile bronasta priznanja.

Na državno tekmovanje, ki je potekalo 22. 4. 2017, se je uvrstila Petra Pograjc in osvojila srebrno priznanje.

Angleška in nemška bralna značka

Epi Reading Badge 2017

V mesecu marcu je potekalo tekmovanje za angleško bralno značko Epi Reading Badge. Dijakinja Evita Kočnik iz 1. AT razreda je pod mentorstvom Eveline Klanšek prebrala tri knjige v angleškem jeziku in osvojila zlato priznanje. Ostali dijaki razreda Nina Charli Melin iz 1. AT, Gašper Kunst iz 1. HT, Mojca Pezdevšek iz 3. AT in Tim Čurči iz 3. HT so tekmovanje uspešno opravili in prejeli priznanje za sodelovanje.

Pfiffikus 2017

14. 4. 2017 se je zaključilo internetno bralno tekmovanje za srednješolce, Pfiffikus 2017. Tekmovanje je potekalo na osnovni ali višji ravni. Pod mentorstvom Lidije Oblak so dijaki naše šole tekmovali na osnovni ravni in prebrali dve knjigi v nemškem jeziku: »Till Eulenspiegel« in »Träume beißen nicht«. Tekmovalci, ki so dosegli od 50 do 89, % so prejeli potrdilo o sodelovanju. Tekmovalci, ki so dosegli 90 % ali več, pa so bili nagrajeni z zlatim priznanjem.

Potrdilo o sodelovanju je tako prejela dijakinja 3. AT razreda Dolores Hercog. Zlata priznanja pa so prejele Lea Kušar, Jona Jakop in Katja Bratec iz 1. AT, Maja Kocjan iz 2. AT ter Maša Hrovatič iz 3. AT.

Literarni natečaj v tujem jeziku

V šolskem letu 2016/17 je dijak 4. letnika, programa aranžerski tehnik, Nik Markišić Monfreda že tretjič sodeloval na literarnem tečaju v angleškem jeziku Bodi pisatelj/pisateljica z zgodbo z naslovom No One but You, or So It Would Seem.

Literarni natečaj organizira Pionirski dom Ljubljana, ki vsako leto vse sodelujoče v mesecu aprilu povabi na zaključno prireditev v Festivalno dvorano. Niku za pogum za sodelovanje in odlično napisano zgodbo iskreno čestitamo.

Tekmovanje v znanju zgodovine

19. 1. 2017 je na šoli potekalo tekmovanje v znanju zgodovine, ki se ga je udeležilo 13 dijakov. Tema letošnjega tekmovanja je bila Industrializacija v prvi polovici 19. stoletja. V soboto, 1. 4. 2017, je v Celju potekalo državno tekmovanje. Tekmovanja so se udeležili najboljši trije dijaki, ki so prejeli bronasto priznanje, to so bili Tin Bantan in Borut Pustatičnik iz 2. HT ter Jasmina Požeg iz 2. AT.

Tekmovanje v znanju geografije

V torek, 17. 1. 2017, je na šoli potekalo šolsko geografsko tekmovanje. Tema letošnjega tekmovanja je bila Naravne danosti so pogojujejo gospodarstvo pokrajine. Udeležilo se ga je 13 dijakov. Bronasto priznanje so prejeli Petra Pograjc in Angelika Vasle iz 2. HT, Jasmina Požeg iz 2. AT, Miha Drolc iz 3. V in Nejc Kelner iz 4. AT.

Jasmina Požeg se je udeležila območnega tekmovanja, ki je potekalo v četrtek, 9. 3. 2017, na Srednji šoli Črnomelj. Po uvodnem kulturnem programu je sledil prvi, pisni del tekmovanja. Tekmovalci so pokazali svoje znanje v poznavanju izbrane teme. Drugi del tekmovanja je potekal v okolici šole, kjer so mladi geografi uporabili svoje znanje in veščine terenskega dela.

Gymnasium.eu

Naša šola je tekmovala v radijski oddaji Gymnasium.eu, to je 60-minutna radijska oddaja in je potekala v živo vsako sredo med 20.00 in 21.00 na Prvem programu Radia Slovenija. Osnovni namen projekta je dvigniti zavedanje mladih o delovanju Evropskega parlamenta in jih spodbuditi k razmišljanju o evropskih temah. Mladi se naučijo razpravljati na vljuden in spoštljiv način. Z javnim nastopanjem in nastopanjem v živo si krepijo samozavest, naučijo se, da svoje razmišljanje in argumente ustrezno oblikujejo. Namen in cilj tovrstne razprave je spodbujati aktivno državljanstvo ter kritično razmišljanje mladih.

V petnajstih tekmovalnih oddajah je sodelovalo 16 slovenskih šol oz. ekip. Barve naše šole so zastopali: Nejc Kelner in Nik Markišić Monfreda, oba dijaka 4. AT, ter Tim Čurči iz 3. HT. Naš prvi nasprotnik je bila Prometna šola Maribor, ki so jo dijaki decembra 2016 uspešno premagali. Tema, o kateri so debatirali, je bila »Brexit in ali bo kdo sledil Britancem?«. Dijaki so se z zmago uvrstili v drugi krog, kjer je bil njihov nasprotnik Srednja trgovska šola Ljubljana. Tema februarske debate je bila »Kako do socialne in finančne varnosti?«. Tudi Srednjo trgovsko šolo so uspešno premagali in se uvrstili v polfinale. V polfinalni oddaji, ki je potekala 22. 3. 2017, so tekmovali proti Gimnaziji Kranj. Tema je bila »Zakaj Snowden ni zadnji žvižgač?«. Žal v polfinalni oddaji niso zmagali in so se finala, ki je potekalo 12. 4. 2017, udeležili le kot gledalci.

So pa naši dijaki vseeno zmagovalci, saj so se kot predstavniki edine srednje strokovne šole in edine šole iz celjske regije uvrstili v polfinale. Prebrali so veliko literature in pridobili ogromno znanja o evropskih temah. Pokazali so, da znajo javno nastopati in nastopati v živo, da znajo razmišljati in svoje razmišljanje argumentirati. Tudi spletno debatiranje jim ni tuje, saj so debatirali tudi preko elektronskih medijev in izražali svoja kritična mnenja o obravnavanih temah. S svojim sodelovanjem so spodbudili vse dijake šole, da so spremljali dogajanje in navijali za tekmovalce.

Raziskovalne naloge

V letošnjem šolskem letu je šola prijavila dve raziskovalni nalogi na razpis mladinskega raziskovalnega dela v Mestni občini Celje za šolsko leto 2016/2017.

Avtorici naloge z naslovom Šport in mladi sta bili Maša Fric in Tjaša Razgoršek, obe dijakinji 2. HT razreda. Mentorica je bila Veronika Cvetko. Avtorici druge naloge, z naslovom Trajnostna mobilnost pri vožnji na delo, sta bili Urša Črep in Angelika Vasle, obe dijakinji 2. HT. Mentorica je prav tako bila Veronika Cvetko.

Obe nalogi sta bili dobro pripravljeni in odlično predstavljeni.

8. Tekmovanje za naj mladega vrtnarja Evrope

Globoko v počitnicah, sredi avgusta, so se začele še zadnje priprave na udeležbo na tekmovanju v Belgiji, ki je potekalo od 22. 8. 2016 do 27. 8. 2016. Tekmovanje za naj mladega vrtnarja Evrope poteka vsako drugo leto v eni izmed evropskih držav. Vsaka država lahko sodeluje z največ 2 ekipama. Letošnjo ekipo naše šole so zastopala sama dekleta: Julija Cvelbar iz 3. V, Magdalena Lazar iz 4. HT in Janja Podvratnik, študentka 1. letnika višje strokovne šole z mentoricama Mojco Sodin in Romano Špes. Tekmovanja smo se udeležili v okviru projekta Erasmus +.

Tekmovanja se je udeležilo kar 21 ekip iz 14 držav Evrope. Letošnjo organizacijo sta prevzeli šoli iz Belgije; šola IPEA iz La Reida in šola ZAWM iz Eupena. Tekmovanje je potekalo 3 dni, prvi tekmovalni dan je bil namenjen nacionalnim ekipam. Tekmovalci so se preizkusili v prepoznavanju trajnic, užitnih cvetov, prepoznavanju bolezni in škodljivcev okrasnih rastlin ter koristnih organizmov, v sestavljanju kosilnice z nitko, vegetativnem razmnoževanju in v hitrostnem žaganju debla breze, kjer so coli morali ustrezati določeni teži.

Najtežji del tekmovanja pa je bila krajinska ureditev grede 2 m krat 3 m, saj je zajemala tako izgradnjo suhozida, tlakovanja z granitnimi kockami, polaganje travne ruše in zasaditev rastlin po načrtu. Da pa je bila naloga še bolj zapletena, je bil določen tudi padec tlakovane poti. Če so bile ostale naloge časovno omejene na 15 do 20 minut, pa je krajinarski del tekmovanja trajal kar 4 ure.

Sreda je bila namenjena mešanim ekipam, člani so prihajali iz različnih držav. Člani ekip so morali poleg komunikacijskih veščin pokazati, kako spretni so v stroki in v športu. Nekatere naloge so bile namenjene skupnemu izobraževanju, preizkusu, kako deluje ekipa kot celota pri izdelavi zelene strehe, zasaditvi brežine, postavljanju suhozida in tlakovanju počivališča. Vsaka ekipa je izvedla le del naloge, po celodnevnem delu pa je nastal skupen izdelek. Naloge so vodili učitelji gostujoče šole. Tekmovalnega značaja pa so bile naloge: sestavljanje lesenega zaboja, plezanje po drevesu in delo z buldožerjem.

Zadnji tekmovalni del je potekal v mestu Eupen, kjer so se odvijali zadnji preizkusi nacionalnih ekip v izdelavi dveh cvetličarskih izdelkov: paralelnega aranžmaja in izdelavi srca. Ostale naloge, ki so se vrstile po različnih postajah po mestu, pa so bile namenjene poznavanju Evrope, promociji biodiverzitete in športnim igram.

Vse dni v tednu je bilo sončno in zelo vroče, kar je po besedah organizatorjev nenavadno, saj v Belgiji pogosto dežuje; najmanj pa enkrat tedensko. Po zadnjem tekmovalnem dnevu so tekmovalci lažje zadihali, saj jih je čakalo le še spoznavanje kulturnih znamenitosti Belgije. Naša ekipa si je tako v petek, 26. 8. 2016, ogledala krajinski park na nadmorski višini 300 m, ki je urejen kot del mokrišča. V njem uspevajo kisloljube rastline, kot so borovnice, brusnice, resje idr. Nasploh nas je presenetila krajina tega dela Belgije, saj nas je namesto pričakovane ravnice pozdravil gričevnat svet. Pot smo nadaljevali v muzeju templjarjev, kjer smo se seznanili z zgodovino nastanka Belgije. Ogledali smo si tudi muzej Formule 1. V Spa – Francorchamps že od leta 1921 prirejajo motociklistične dirke. Belgijci se radi pohvalijo tudi s 4000 različnimi vrstami piva, siri, z mističnimi liki, kot sta Asterix in Obelix ter zatrjujejo, da je ocvrt krompirček – pomfrit njihova iznajdba.

Podelitev je potekala v novo zgrajeni šoli, kjer se bodo izobraževali bodoči inženirji hortikulture. Prvo mesto je zasedla ekipa 1 iz Italije, 2. in 3. mesto pa je pripadlo obema ekipama iz Švice. Z delom naše ekipe sva obe mentorici zelo zadovoljni, saj so dekleta suvereno in odločno zastopala našo šolo in državo.

Čeprav je prireditev tekmovalnega namena, je to hkrati tudi priložnost, da pogledamo izven svojih meja, primerjamo izobraževalni sistem s šolami v Evropi, ki izobražujejo na področju hortikulture, in poskušamo popraviti pomanjkljivosti. Za vse tekmovalce je tekmovanje zelo velika preizkušnja. Vsem iskreno čestitam!

Flora 2017 – državno tekmovanje mladih cvetličarjev in vrtnarjev

Na 22. sejmu Flora 2017 so se ekipe naših dijakov in študentov višje strokovne šole (VSŠ), 10. marca 2017, udeležile državnega tekmovanja mladih vrtnarjev, cvetličarjev in aranžerskih tehnikov.

Dijaki in študentje so na tekmovanju dosegli dobre rezultate. Mladi cvetličarji so se pomerili v izdelavi cvetličnih kreacij in vezanih šopkov.

Brigita Klinar, študentka VSŠ, se je odlično odrezala in dosegla naslednje rezultate:

1. mesto v izdelavi cvetlične kreacije z naslovom Fantazija – visoko, višje, najvišje,

2. mesto v izdelavi cvetlične kreacije z naslovom Presenečenje,

1. mesto v izdelavi vezanega šopka z naslovom Najlepši šopek,

1. mesto skupno v kategoriji mladih cvetličarjev.

Z odličnimi rezultati se je tako uvrstila v finale tekmovanja Euroskills 2018. Pri delu ji je pomagala Nina Kolar, dijakinja 3. C, njuna mentorica je bila Ana Sotošek.

Na tekmovanju sta sodelovali še Špela Zamernik iz 3. HT s Slavko Mlinar iz 2. HT ter Tanja Podkrižnik iz 1. HT s Saro Bohorč, ravno tako iz 1. HT. Mentorica dijakinjam je bila Ana Sotošek.

Tekmovanje mladih vrtnarjev je potekalo pod naslovom Kreativnost brez meja – moj sanjski vrt. Tekmovali so: Borut Pustatičnik in Tajda Pešec, oba iz 2. HT, pod mentorstvom Veronike Cvetko, Tjaša Colnarič, študentka VSŠ in Rebeka Kračan, dijakinja 4. HT, pod mentorstvom Mojce Sodin ter Valentina Vaš in Jasmina Rojnik, obe dijakinji 2. CV, pod mentorstvom Alena Kovačiča iz podjetja Arboretum Volčji Potok.

V soboto, 11. marca 2017, je naša šola priredila še spektakel z naslovom Slovenska poroka 2017mavrični poročni šopki.

Šola se je predstavila na sejmu še s čudovitim razstavnim prostorom.

Hortikulturni krožek - dosežki

V krožku so sodelovali dijaki 1. CV in 2. HT razreda. Dobivali smo se ob četrtkih in petkih. Lahko pa se pohvalimo, da smo bili cvetličarsko bolj aktivni, zlasti dijaki 2. HT razreda. Dijaka Tilen Lipnik in Timotej Burlak iz 2. HT sta na sejmu Flora 2017 sodelovala na prireditvi Mavrica poročnih šopkov.

Sodelovali smo na tekmovanju Konzorcija biotehniških šol Slovenije. Tekmovanje z naslovom MLEKO – NA STIČIŠČU MED TRADICIJO IN SODOBNIMI TRENDI je gostil Biotehniški center Naklo. Tilen Lipnik se je uvrstil na 5. do 7. mesto od 19 udeležencev in prejel srebrno priznanje. Udeležili smo se mednarodnega tekmovanja za dijake srednjih šol Florart v Zagrebu. Timotej Burlak je tekmoval na temo presenečenje in se med 12 udeleženci uvrstil na 8. mesto.

Pri tem moram pripomniti, da so dijaki začetniki, da so se s cvetličarstvom srečali prvič šele letos in da so ta tekmovanja za nas le vaje in priprave za tekmovanja v naslednjih letih. Letos se bomo udeležili tudi tekmovanja mladih cvetličarjev v Mozirskem gaju.

Po zmago v Split

Na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje smo se spet razveselili izjemnega uspeha. V Splitu je 5. 5. 2017 potekalo mednarodno tekmovanje cvetličarjev – SPLIT 2017 »SUNČANI CVIT«. Kot predstavnica Slovenije se je tekmovanja udeležila Brigita Klinar, študentka Višje strokovne šole (program Hortikultura) na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje s pomočnico Nino Kolar (dijakinjo 3. letnika, cvetličar) in pod mentorstvom Ane Sotošek. Tekmovanje so sestavljale 4 teme: Piknik pod mavrico, Fantazijska dekoracija, Poročni šopek in Mediteranski skalnjak.

V prvem delu (1. tema) so tekmovalci pod naslovom Piknik pod mavrico (Piknik izpod Duge) izdelovali pogrinjek za dva v parku ob Galeriji umjetnina – Đardin. Cvetje za dekoracijo so morali priskrbeti sami. Navdih jim je bila misel: Človek samo s srcem vidi bistvo, ki je očem skrito (Mali princ, Antoine de Saint Exupery).

2. tema je bila fantazijska dekoracija – »CVIJETNA UMJETNOST«. Sedem tekmovalcev je dekoracijo izdelovalo v Galeriji umjetnina. Cvetje, pribor in predmete vezane na 2. temo je priskrbel organizator in so bili za tekmovalce presenečenje. Pri drugi temi jih je vodila misel Pabla Picassa: »Jaz ne iščem, jaz najdem. Jaz se ne razvijam, jaz sem.«

3. tema je bil poročni šopek. Šopek so tekmovalci izdelovali v parku ob Galeriji umjetnina – Đardin. Cvetje in aranžerski material so morali priskrbeti sami.

4. tema je bila Skalnjak (Mediteranski kamenjar). Materiali za to temo so bili presenečenje in so jih priskrbeli organizatorji. Vodilna misel pri tej temi je bila: »Na osami blizu mora, dok se sunce smije, slušam tebe kako kličeš, lipo mi je, lipo mi je ... moj galebe.« (Oliver Dragojević, Zdenko Runjić)

Brigita Klinar, študentka Višje strokovne šole (program Hortikultura) na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje je že drugič premagala mednarodno konkurenco na 42. tradicionalnem Prazniku cvetja pod geslom – »Cvjetna umjetnost« v Splitu. Dosegla je skupno najvišje število točk in s tem osvojila prvo mesto.

Dosežki dijakov in dejavnosti aranžerskega tehnika

Dijaki v srednjem strokovnem izobraževanju smeri aranžerski tehnik so tudi v šolskem letu 2016/17 bili dejavni pri različnih aktivnostih, ki so potekale v okviru šolskih in obšolskih dejavnosti.

Dijaki in učitelji mentorji smo sodelovali na različnih področjih likovnega ustvarjanja, multimedijskega oblikovanja in tržnega komuniciranja. Prepričani smo, da dijaki in mentorji s tovrstnimi dejavnostmi in dogodki pridobivajo različne splošne in strokovne kompetence ter so aktivni pri promociji in prepoznavnosti šole na lokalni, državni in mednarodni ravni.

Dijaki 2. AT, 3. AT in 4. AT so sodelovali pri izdelavi scene ob praznovanju 70-letnice naše šole ter tako pridobili še dodatna praktična znanja. Landart so v šolskem parku ob praznovanju 70-letnice postavili dijaki 4. AT.

V sodelovanju z Zavodom Celeia so dijaki 1. AT v decembrskem času z lampijončki praznično okrasili naše mesto. Dekoracijo za scensko postavitev otroškega kotička na sejmu Božični Vojnik pod okriljem Občine Vojnik in Turističnega društva Vojnik so izdelali Matej Verbuč, Vid Železnik, Mojca Pezdevšek, Mojca Maze, Laura Tamše in Neža Vetrih. Ob 120-letnici Narodnega doma Celje so Vladlena Salyayeva, Tinkara Stropnik, Žana Korenjak, Jasmina Požeg in Pia Sovinc (2. AT) izdelale jumbo plakat ob prazniku mesta Celje, ki je bil postavljen na Ljubljanski cesti.

Od 21. do 23. maja 2017 smo četrtič izvedli likovno šolo v naravi. Udeležili so se je dijaki 3. letnika. Dijaki so za tri dni odšli v Pliskovico na Kras, kjer so raziskovali okolico, obiskali kamnoseka, poslikavali panjske končnice ter risali s tušem in z akvarelom.

Pri postavitvi razstavnega prostora Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje na sejmu Flora 2017 so sodelovali dijaki 4. AT letnika.

Nejc Kelner in Sara Irman Kolar iz 4. AT sta na sejmu Flora 2017 vodila prireditev Flora 2017 – Mavrica poročnih šopkov.

Dijaki 2. AT (Nina Polovšak s pomočnico Žano Zorič, Žana Korenjak s pomočnico Tinkaro Stropnik) in 3. AT (Laura Tamše s pomočnico Mojco Pezdevšek) so tekmovali na šolskem tekmovanju v dekoraciji izložb na temo »Sokovi Fructal«.

V Arboretumu Volčji Potok so dijakinje Nina Polovšak, Žana Korenjak in Tikara Stropnik (2. AT) ustvarjale konstrukcijo iz naravnih materialov na temo Ptice.

Marie Žmajde iz 4. AT je v kategoriji Fotografija na tekmovanju Konzorcija Biotehniških šol z naslovom Mleko – na stičišču med tradicijo in sodobnimi trendi osvojila 7. mesto in prejela bronasto priznanje.

Sara Irman Kolar in Nataša Kovač iz 4. AT razreda sta v okviru projekta Evropska vas predstavljali Latvijo in s tem opravili del vsebin za projektno delo.

Dijaki 4. AT so strnili vse svoje formalne in neformalne dosežke v Mapo učnih dosežkov. Najboljši dijaki so z mapo učnih dosežkov sodelovali na natečaju MUD 2017, ki ga organizira CPI. Sara Irman Kolar je dosegla 1. mesto, Kaja Horvat pa 2. mesto. Posebno nagrado za kreativnost je prejel Nik Markišić Monfreda.

Projektni dan za 4. AT je bil izveden 21. 4. 2017. Dijaki so si ogledali znamenitosti Ljubljane s poudarkom na Plečnikovi Ljubljani. V Narodni galeriji so se udeležili delavnice v okviru evropskega projekta PrisluhniMi / HearMe.

Vsi dijaki aranžerskega tehnika (razen 4. AT) so 7. 6. 2017 v sklopu strokovne ekskurzije obiskali Ljubljano in Narodno galerijo.

Za Glasbeno šolo Celje so dijakinje 2. AT (Nina Polovšak, Žana Zorič, Petra Rkman, Blažka Vodovnik, Pia Sovinc, Sara Sarič, Vladlena Salyayeva, Timeja Pinter, Tinkara Stropnik, Žana Korenjak, Maja Kocjan) v maju 2017 izdelale sceni za opero Bastien In Bastiena in klavirski recital Čudežna moč klavirske klasične glasbe.

Dijaki aranžerskega tehnika so pod mentorstvom članov aktiva aranžerstva (Petra Pižmoht, Matjaž Pustoslemšek, Karmen Volavšek in Veronika Cvetko) tudi to leto s svojo ustvarjalnostjo dodali noto k lepšemu izgledu interierja in eksterierja ŠHVU Celje. V okviru promocijskih aktivnosti so predstavljali šolo na delavnicah, sejmih in tržnicah poklicev čez celo leto. Dosegali so uspehe s svojimi izdelki ter se s svojo ustvarjalnostjo dokazovali tudi izven šole in tako pridobivali izkušnje, na katerih se bo še gradila njihova nadaljnja pot.